Oplossing nachtroute Castricum-Limmen duurt langer dan verwacht

Vrijdag 26 februari 2016

Sinds 28 mei 2015 is er ’s nachts meer vliegverkeer bij Castricum en Limmen. Dit is het gevolg van het niet meer gebruiken van een van de twee nachtroutes wegens veiligheidsredenen. Alle vliegtuigen die ’s nachts landen op de Polderbaan gebruiken sindsdien de nachtroute waarbij ze langs de gemeente Castricum vliegen. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) maakte tijdens het Regioforum van de Omgevingsraad Schiphol op 26 februari 2016 bekend dat het realiseren van de beoogde definitieve oplossing van dit probleem langer duurt dan verwacht. Het streven was om medio 2016 een definitieve oplossing geïmplementeerd te hebben. Vanwege de complexiteit van de technische aanpassingen die daarvoor nodig zijn, verwacht LVNL een vertraging van twee jaar. In april 2016 informeert LVNL de Omgevingsraad Schiphol nader over de uitgevoerde analyse en de planning, inhoud en effecten van de beoogde oplossing.

Nachtroute
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gebruikt vanaf 28 mei 2015 tijdelijk de verkorte nachtelijke aanvliegroute (ARTIP2C) niet meer vanwege een veiligheidsprobleem. Deze route loopt vanaf Hoorn naar de Polderbaan. Dit betekent dat het vliegverkeer uit oostelijke richting met bestemming Polderbaan ’s nachts de route ARTIP3B neemt: de route over zee tussen Castricum en Limmen. Daardoor is er meer nachtelijk vliegverkeer bij Castricum en Limmen en omgeving.

Het planningssysteem van LVNL was niet nauwkeurig genoeg om de vluchten vanaf de twee nachtroutes uit het westen en het oosten goed op elkaar te laten aansluiten voor landing op de Polderbaan. Hierdoor was de afstand tussen de vliegtuigen onvoldoende gewaarborgd. Door toenemende veiligheidseisen was LVNL genoodzaakt om te stoppen met deze werkwijze.

Meer informatie?
Ga voor meer informatie naar www.omgevingsraadschiphol.nl of neem telefonisch contact met het secretariaat van de Omgevingsraad Schiphol, de heer Johan Weggeman 06 – 52 59 69 05.

Contact

Secretariaat Omgevingsraad Schiphol
023 568 5230 / 06 – 52 59 69 05
www.omgevingsraadschiphol.nl
info@omgevingsraadschiphol.nl

Deel dit bericht

21 juli 2023

Verslag Regioforum – 14 april 2023

Lees meer
8 juni 2023

Maatschappelijke Raad Schiphol zoekt een Senior Beleidscoördinator

Lees meer