Minder geluidshinder en verbeterde landingscapaciteit

Woensdag 5 april 2023

 

Met recent in gebruik genomen innovaties in het luchtverkeersleidingssysteem verbetert Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) de capaciteit voor landend vliegverkeer bij harde wind op Schiphol. Bij deze weerscondities kunnen nu 3 tot 6 vluchten per uur meer landen per baan. Dit is mogelijk door toepassing van een nieuwe Europese richtlijn met een fijnmazigere indeling van vliegtuigen in zogenoemde ‘zogturbulentie’ categorieën (RECAT) en het veilig van elkaar houden van opeenvolgende vliegtuigen op tijd in plaats van afstand (TBS).

 

“LVNL is de derde luchtverkeersleidingsorganisatie in de wereld die deze innovaties toepast” zegt Michiel van Dorst, CEO van LVNL. “Doordat we nu RECAT-TBS gebruiken verbeteren we het woon- en leefklimaat voor bewoners in de omgeving doordat we de meest geluidgevoelige landingsbanen minder vaak hoeven in te zetten. Ook zorgen we voor een veiligere en verbeterde doorstroming van het landende vliegverkeer, waardoor luchtvaartmaatschappijen wanneer het hard waait op Schiphol minder last hebben vertraging van vluchten.”

 

De introductie van RECAT en TBS op Schiphol zorgt voor betere benutting van de capaciteit van de start- en landingsbanen. Wanneer het hard waait verliezen vliegtuigen snelheid door de harde tegenwind. Nu luchtverkeersleiders beschikken over het nieuwe systeem kunnen zij meer vliegverkeer laten landen doordat vliegtuigen een kortere, maar even veilige separatie tot elkaar aanhouden. Dit vermindert vertraging door harde tegenwind. De techniek geeft met behulp van een indicator op het radarscherm van de luchtverkeersleider aan wat de kleinste veilige tijd gebaseerde separatie-afstand is tussen twee vliegtuigen in de eindnadering.

 

LVNL heeft RECAT-TBS aangeschaft van de Engelse luchtverkeersleidingsorganisatie NATS. In samenwerking met partners Think Research en Leidos is het systeem in de afgelopen jaren geschikt gemaakt voor de Schiphol operatie. Na een intensieve voorbereidingsperiode voor luchtverkeersleiders en piloten is RECAT-TBS in januari van dit jaar operationeel in gebruik genomen.

 

RECAT en TBS zijn hinderbeperkende maatregelen in het minderhinderschiphol programma van LVNL en Schiphol. Dit programma heeft tot doel het woon- en leefklimaat in de omgeving van Schiphol te verbeteren. Meer informatie over de hinderbeperking met RECAT-TBS is te lezen op de website minderhinderschiphol.nl

 

Deel dit bericht

21 juli 2023

Verslag Regioforum – 14 april 2023

Lees meer
8 juni 2023

Maatschappelijke Raad Schiphol zoekt een Senior Beleidscoördinator

Lees meer