MAATSCHAPPELJKE RAAD SCHIPHOL ZOEKT EEN STRATEGISCH COMMUNICATIEMANAGER

Woensdag 17 mei 2023

Hoofddorp, 36 uur

Ben jij die initiatiefrijke, proactieve en toegankelijke communicatiemanager die strategisch kan denken en tactisch kan uitvoeren. Die vol met energie, creativiteit en concrete ideeën de adviezen en standpunten van onze nieuwe Raad op een vernieuwende wijze onder de aandacht van publiek en politiek kan brengen. En maak je graag maatschappelijk impact met jou werk? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Hier kom je te werken

Schiphol is als grootste luchthaven van Nederland van economisch belang, maar veroorzaakt ook hinder voor mens en milieu. De maatschappelijke dialoog over de luchthaven is daarom belangrijk. Deze dialoog vindt plaats in de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS), de opvolger van de huidige Omgevingsraad Schiphol (ORS).

De MRS kanaliseert maatschappelijke perspectieven op het garanderen van de leefomgevingskwaliteit rond Schiphol. Eindproducten zijn gebundelde weergaven van de visies en standpunten van betrokken belanghebbenden in de vorm van gevraagd en ongevraagd advies; minderheidsstandpunten zijn immer zichtbaar. De MRS richt zich niet alleen op beleid met betrekking tot leefomgevingskwaliteit, maar ook op het leveren van maatschappelijke inbreng in concrete hindermitigatie projecten.

De MRS bestaat uit bewonersvertegenwoordigers, experts/wetenschappers en een brede maatschappelijke schil. De MRS heeft een ondersteunend bureau. Het ondersteunend bureau fungeert als secretariaat van de MRS, faciliteert participatietrajecten en speelt ook een belangrijke rol in de transitie van ORS naar MRS.

In het tweede kwartaal van 2023 zullen de fundamenten van de MRS staan. Het werken in de nieuwe setting zal aandacht vragen van alle betrokkenen. De MRS zal bestaan uit een voorzitter, secretaris-directeur, omgevingsmanager, strategisch communicatiemanager, junior projectmanager en een officemanager.

Wij zijn op zoek naar een initiatiefrijke, proactieve en toegankelijke communicatiemanager die strategisch kan denken en tactisch kan uitvoeren. Wij bieden een uitdagende functie in een complex nationaal publiek- en privaatkrachtenveld dat vrijwel dagelijks in de publieke schijnwerpers staat.

Voor de strategisch communicatiemanager een mooie uitdaging om de MRS goed op de kaart te zetten. Externe communicatie speelt daarin een grote rol. Een belangrijk aandachtspunt voor de strategisch communicatiemanager is de positionering van de MRS.

Wat ga je doen?

Samen met de secretaris-directeur en de omgevingsmanager fungeer je als toegankelijk aanspreekpunt en sta je actief in contact met MRS-leden en belangrijke gesprekspartners van de MRS. Je verantwoordelijkheden zijn onder meer:

 • Het schrijven en uitvoeren van een communicatiestrategie in samenwerking met de secretaris-directeur en de omgevingsmanager
 • Het schrijven en uitvoeren van het jaarlijkse communicatieplan en jaarverslag
 • Het leveren van alle interne en externe communicatie, ook op de sociale media, met focus op een goede

  positionering van de MRS

 • Het ondersteunen van de voorzitter, secretaris-directeur en de omgevingsmanager op het gebied van

  positionering en persbeleid

1

 • Het leveren van informatie ten behoeve van de website en de website mede onderhouden.
 • De communicatie verzorgen met betrekking tot werkgroep- en participatie trajecten
 • Het leveren van input voor het nog te ontwikkelen Omgevingshuis
 • Het onderkennen van de verschillende belangen van betrokken partijen
 • Het onderhouden van contacten met leden van de MRS en andere relevante partijen Wat breng je mee?
 • Je bent initiatiefrijk, creatief en toegankelijk
 • Politiek-bestuurlijk sensitief en daarnaast ook omgevings-en organisatiesensitief
 • Een onafhankelijke houding binnen een context waarin partijen hun posities sterk kunnen markeren
 • Verbindend richting de Raad, stakeholders en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
 • Proactieve hands-on mentaliteit en flexibele houding
 • In staat om zowel in klein teamverband, als zelfstandig te werken
 • Transparant, communicatief, diplomatiek en adviesvaardig
 • Zelf kunnen reflecteren, openstaan voor feedback en relativeringsvermogen
 • Het kunnen stimuleren en waarborgen van diversiteit en inclusie

  Wanneer past deze baan bij jou?

 • Je beschikt over een HBO/Academische-opleiding communicatie of journalistiek, dan wel een vergelijkbare opleiding
 • Bij voorkeur meerjarige relevante werkervaring in een vergelijkbare communicatiefunctie met politiek/bestuurlijk ingewikkelde processen waar tegengestelde belangen een rol spelen
 • Je hebt inzicht in maatschappelijke, politieke- en bestuurlijke verhoudingen
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid
 • Kennis en ervaring met sociale media
 • Ervaring met het opstellen en uitvoeren van een communicatiestrategie en bijbehorende plannen.
 • Bij voorkeur kennis over participatie trajecten en luchtvaart of het vermogen in korte tijd deze kennis zich

  eigen te maken.

  Wat bieden we jou?

Een uitdagende werkplek in een maatschappelijk zeer relevante omgeving met goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan: een pensioenregeling via ABP, reisvergoeding, flexibele werktijden, mogelijkheden tot thuiswerken en we stellen een laptop ter beschikking. Je standplaats is Hoofddorp.

In eerste instantie krijg je een contract voor 1 jaar, bij goed functioneren uitzicht op een vast dienstverband. Je werkt 36 uur per week.

MRS heeft haar eigen arbeidsvoorwaarden en volgt daarbij de salarisinschaling van de CAO Rijk 2022-2024. Voor deze functie is dit, afhankelijk van je ervaring, maximaal schaal 12 bij een 36-urige werkweek.

Geïnteresseerd?

Stuur je motivatie met je CV naar werving@omgevingsraadschiphol.nl, ter attentie van Gert Jan Hermelink. Voor vragen en aanvullende informatie verwijzen we je graag naar onze website of kun je contact opnemen met Gert Jan Hermelink, a.i. secretaris van de ORS, via gjhermelink@omgevingsraadschiphol.nl.

Er is geen sluitingstermijn en zodra we goede kandidaten hebben gaan we daar mee in gesprek en kan het zijn dat de vacature is ingevuld.

Deel dit bericht

21 juli 2023

Verslag Regioforum – 14 april 2023

Lees meer
8 juni 2023

Maatschappelijke Raad Schiphol zoekt een Senior Beleidscoördinator

Lees meer