MAATSCHAPPELIJKE RAAD SCHIPHOL ZOEKT EEN ERVAREN OMGEVINGSMANAGER

Dinsdag 25 april 2023

Wil je werken aan een maatschappelijk zeer relevant onderwerp, namelijk de invloed van Schiphol op de omgeving? Deins je niet terug voor complexe vraagstukken? Werk je graag met allerlei verschillende partijen samen, van bewoners tot maatschappelijke organisaties en van gemeenten tot ministeries?

Kan je goed omgaan met sterke, soms tegengestelde belangen? Ben je goed in schrijven en communiceren?

Dan zoeken we jou!

Hier kom je te werken

Schiphol is als grootste luchthaven van Nederland van economisch belang, maar veroorzaakt ook hinder voor mens en milieu. De maatschappelijke dialoog over de luchthaven is daarom belangrijk. Deze dialoog vindt plaats in de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS), de opvolger van de huidige Omgevingsraad Schiphol (ORS).

De Maatschappelijke Raad Schiphol is het onafhankelijk adviesorgaan waar de dialoog plaatsvindt tussen omwonenden en maatschappelijke organisaties, met ondersteuning van experts. De MRS brengt gevraagd en ongevraagd advies uit over de verbetering van de leefomgevingskwaliteit rondom Schiphol. Daarvoor kan de MRS ook onderzoek laten uitvoeren. De minister heeft een ‘appreciatieplicht’, de plicht om te reageren op de adviezen van de MRS. De MRS richt zich niet alleen op beleid met betrekking tot leefomgevingskwaliteit, maar ook op het leveren van maatschappelijke inbreng in concrete hindermitigatie projecten.

De MRS bestaat uit bewonersvertegenwoordigers, experts/wetenschappers en een brede maatschappelijke schil. De MRS heeft een ondersteunend bureau. Het ondersteunend bureau fungeert als secretariaat van de MRS en ondersteunt de MRS met het schrijven van adviezen, het laten uitvoeren van onderzoek en het faciliteren van de dialoog en participatietrajecten met de omgeving.

Deze transitie vraagt om een andere benadering van stakeholdermanagement, overleggen en advisering dan voorheen. Het werken in de nieuwe setting zal aandacht vragen van alle betrokkenen en in de eerste plaats van de voorzitter, directeur-secretaris en omgevingsmanager. Zij zullen de opbouw van de nieuwe raad en deze nieuwe werkwijze faciliteren en ondersteunen. Het hebben van ervaring met en een visie op deze nieuwe manier van werken, is daarom een pré.

Wat ga je doen?

Samen met de directeur-secretaris ben je de stuwende kracht van het secretariaat van de MRS. Als Omgevingsmanager fungeer je als toegankelijk aanspreekpunt en sta je actief in contact met MRS-leden en belangrijke gesprekspartners van de MRS.

Je verantwoordelijkheden bestaan onder meer uit:

 • Het ontwikkelen en uitvoeren van een strategie op Omgevingsmanagement, opgenomen in een Jaarplan en verantwoord in het Jaarverslag.
 • Het strategisch ontwerpen en uitvoeren van een adviestraject met de MRS en de omgeving, zodat er breed draagvlak ontstaat voor het advies en het advies wint aan kracht en impact.
 • Het schrijven van adviezen op het gebied van de veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit van de leefomgeving Schiphol, waaronder reacties op beleidsvraagstukken van betrokken partijen als het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Luchtverkeersleiding Nederland en Schiphol Group.
 • Het meewerken en -denken met de communicatie- en participatiestrategie in samenwerking met communicatiemedewerker.
 • Het uitzetten en coördineren van onderzoek als opdrachtgever.
 • Het onderkennen van de verschillende belangen van betrokken partijen en het onderhouden van contacten met leden van de MRS en andere relevante partijen.

Wat breng je mee?

 • Je bent politiek- bestuurlijk sensitief en daarnaast ook omgevings- organisatiesensitief
 • Hebt inzicht in maatschappelijke-, politieke- en bestuurlijke verhoudingen
 • Een onafhankelijke houding in een context waarin partijen hun posities sterk kunnen markeren
 • Verbindend vermogen richting de Raad, stakeholders en Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
 • Strategisch en analytisch sterk
 • Proactieve hands-on mentaliteit en flexibele houding
 • Veranderkundig inzicht en weet dit om te zetten in draagvlak en resultaat
 • Transparant, communicatief, diplomatiek, geduldig en adviesvaardig
 • Zelf kunnen reflecteren, openstaan voor feedback en relativeringsvermogen
 • Het kunnen stimuleren en waarborgen van participatie, diversiteit en inclusie

Wanneer past deze baan bij jou?

 • Je beschikt over een Academisch werk- en denkniveau
 • Minimaal 5-7 jaar werkervaring met politiek/bestuurlijk ingewikkelde processen waar tegengestelde belangen een rol spelen
 • Ervaring met project- en procesmatig werken in een vergelijkbare functie
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid
 • Ervaring met het opstellen en uitvoeren van een communicatiestrategie
 • Kennis over de luchtvaart of het vermogen om in korte tijd deze kennis eigen te maken.

Wat bieden we jou?

Een uitdagende werkplek in een maatschappelijk zeer relevante omgeving met goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan: een pensioenregeling via ABP, reisvergoeding, flexibele werktijden, mogelijkheden tot thuiswerken en we stellen een laptop ter beschikking. Je standplaats is Hoofddorp.

In eerste instantie krijg je een contract voor 1 jaar, bij goed functioneren uitzicht op een vast dienstverband. Je werkt 36 uur per week.

MRS heeft haar eigen arbeidsvoorwaarden en volgt daarbij de salarisinschaling van de CAO Rijk 2022-2024. Voor deze functie is dit, afhankelijk van je ervaring, maximaal schaal 13 bij een 36-urige werkweek.

Geïnteresseerd?

Stuur je motivatie met je CV naar werving@omgevingsraadschiphol.nl ten aanzien van Gert Jan Hermelink.

Voor vragen en aanvullende informatie verwijzen we je graag naar onze website of kun je contact opnemen met Gert Jan Hermelink, a.i. secretaris van de ORS, via gjhermelink@omgevingsraadschiphol.nl.

Er is geen sluitingstermijn en zodra we goede kandidaten hebben gaan we daar mee in gesprek en kan het zijn dat de vacature is ingevuld.

Deel dit bericht

21 juli 2023

Verslag Regioforum – 14 april 2023

Lees meer
8 juni 2023

Maatschappelijke Raad Schiphol zoekt een Senior Beleidscoördinator

Lees meer