DAG: De Nederlandse Luchtvaartagenda

Dinsdag 22 november 2016

Op 21 november jongstleden vond het symposium ‘De Nederlandse Luchtvaartagenda’ van de Dutch Aviation Group plaats in het Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee.

De Dutch Aviation Group (DAG) is een vereniging van bedrijven en organisaties die ondersteuning verlenen aan de lucht- en ruimtevaartindustrie met hun kennis, expertise en ervaring in complexe hedendaagse aangelegenheden.

Schiphol, Boeing, LVNL en KLM hebben ieder hun visie op de (nabije) toekomst toegelicht.

De Chief Information Officer van Schiphol, Albert van Veen, vertelde over de weg naar het predicaat ‘Best digital airport’. Door het gebruik van biometrische gegevens (voor een paperless airport), een digital airport assistent (smartphone en/of robot) en open data (delen van informatie tussen verschillende apps zodat het bereik per app groter wordt), wordt een ‘seamless passenger journey’ nagestreefd.

Drew Magill van Boeing lichtte toe dat hun toestellen steeds minder kerosine verbruiken en dat Boeing continu onderzoek doet naar aanpassingen die elk toestel nóg zuiniger moeten maken. Tegelijkertijd met het streven naar zuiniger toestellen blijft de herkenbaarheid van de vliegtuigeigenschappen voor met name de piloten van groot belang.

Michiel van Dorst van LVNL informeerde de aanwezigen over de inspanningen van LVNL om het gehele traject dat een toestel aflegt steeds verder te optimaliseren door onder meer de invoering van nieuwe technologieën.

Pieter Elbers van KLM vertelde over de positieve resultaten van KLM over de afgelopen 9 maanden en het streven om deze resultaten te continueren en uit te breiden.

Tot slot heeft de heer Anne Cor Groeneveld, voorzitter sinds de oprichting van DAG in 2000, letterlijk en figuurlijk de voorzittershamer overgedragen aan Lt-generaal bd. Alexander Schnitger. De heer Groeneveld werd door alle sprekers bedankt voor zijn oprichting van DAG, zijn tomeloze energie en zijn vermogen om de luchtvaartpartijen met elkaar in verbinding te brengen.

Deel dit bericht

13 maart 2023

MRS: geluidsnormen Schiphol niet oprekken maar hinder beperken

Lees meer
27 februari 2023

Interim Officemanager Omgevingsraad Schiphol – per direct

Lees meer